Infarctul Miocardic Acut – cauze, simptome, tratament

Infarctul miocardic acut reprezinta moartea unor celule miocardice (necroza) datorita aparitiei unei ischemii acute prelungite (obstructia completa a unei/unor artere coronare, artere care iriga muschiul inimii). In aceasta situatia apare un dezechilibru major intre aportul si consumul de oxigen la nivel miocardic.

Cauze infarct miocardic acut

Cel mai frecvent ischemia acuta prelungita apare datorita ocluziei complete a unei artere coronare de dimensiuni mari (de obicei datorita trombozei intracoronariene). In 10% din cazurile de infarct miocardic arterele coronare sunt indemne, nefiind afectate de ateroscleroza. Placile de aterom cauzeaza majoritatea evenimentelor coronariene acute. O placa de aterom vulnerabila se poate rupe sau fisura fapt ce va duce la activarea trombogenezei cu agregarea plachetelor sanguine si pornirea cascadei coagularii. Astfel, se va forma un tromb care va intrerupe circulatia sanguina ducand la dezechilibrul prelungit intre aportul si consumul de oxigen, consecinta fiind necroza miocardica. Necroza miocardica apare la 15-30 de minute dupa ocluzia arterei.

artere coronare inimaCauze infarct miocardic acut, altele decat ateroscleroza coronariana

1. Boli ale arterelor coronare (exclus ateroscleroza):

  • arterite (luetica, boala Takayasu, poliarterita nodoasa, boala Kawasaki, lupusul eritematos sistemic, spondilita ankilopoetica);
  • traumatisme artere coronare: dilacerare, tromboza, traumatisme iatrogene;
  • boli care evolueaza cu ingrosarea peretului arterei coronare: mucopolizaharidoza, homocistinuria, boala Fabry, amiloidoza, scleroza intimala juvenila, pseudoxantoma elasticum, fibroza coronariana datorata radioterapiei;
  • ingustarea lumenului coronarian: spasm (in angina Prinzmetal), spasm dupa oprirea administrarii nitroglicerinei, disectia de artera aorta, de artere coronare.

2. Embolii in arterele coronare date de:

  • endocardita infectioasa;
  • prolaps de valva mitrala;
  • trombi de la nivelul inimii stangi;
  • mixom;
  • emboli cauzati de proteze metalice, catetere, ghiduri intracardiace;
  • coronarografie sau chirurgia de by-pass;
  • embolii paradoxale;
  • fibroelastom al valvei aortice.

3. Anomalii congenitale ale arterelor coronare:

  • anomalii ale originii arterei coronare stangi (din artera pulmonara, origine a arterei descendente anterioare din sinusul Valsalva anterior);
  • fistule arteriovenoase si arteriocamerale;
  • anevrism de artera coronara.

4. Disproportie intre aport si necesar de oxigen: stenoza aortica, insuficienta aortica, intoxicatia cu monoxid de carbon, tireotoxicoza, hipotensiune prelungita, cardiomiopatia Tako-Tsubo.

5. Hematologice: policitemia vera, trombocitoza, coagulare intravasculara diseminata, hipercoaguabilitatea, tromboza, purpura trombocitopenica.

6. Alte cauze pentru infarct miocardic: consum de cocaina, contuzie miocardica, infarct miocardic acut cu coronare permeabile.

Infarctul miocardic acut – Diagnostic

Infarctul miocardic acut1. Simptome clinice infarct miocardic

  • angina pectorala: durere localizata la nivelul toracelui anterior (retrosternal), cu un caracter constrictiv, de apasare sau de opresiune toracica, de intensitate crescuta. Durerea poate sa iradieze la nivel cervical, spre mandibula, pe bratul stang cu parestezii ale mainii si degetelor (uneori si drept). Durerea are o durata de peste jumatate de ora si nu raspunde complet la administrarea de nitroglicerina. Uneori, durerea poate fi localizata in epigastru, poate sa aiba un caracter de intepatura sau de junghi localizat anterior de cord sau poate sa se prezinta ca o senzatie de disconfort toracic.
  • Urmariti un clip in care este mimata durerea din infarctul miocardic acut.
  • simptome asociate: paloare, diaforeza, palpitatii, confuzie, greata, varsaturi (de obicei in infarctul miocardic inferior).
  • istoricul pacientului (in special afectarea coronariana), factorii de risc cardiovascular sunt elemente importante;
  • factorii precipitanti: la mai mult de jumatate din pacientii cu infarct miocardic acut se poate depista un factor declansator. Acestia pot fi: efortul fizic intens, stres emotional, interventie chirurgicala, hipotensiune, hipoxie. Pot aparea si prodroame: agravarea unei angine pectorale de efort sau aparitie unei angine de novo.
  • in cazul pacientilor varstnici, diabetici, la cei cu transplant de cord sau dupa o interventie chirurgicala simptomele pot fi fruste, cu o durere toracica de intensitate scazuta si care se pot prezenta cu fenomene de insuficienta cardiaca acuta sau accident vascular cerebral cauzat de hipoperfuzie sau sincopa sau oboseala extrema sau embolie la nivelul periferiei.

2. Examenul clinic in infarct miocardic

Este important mai ales pentru a exclude alte afectiuni care se pot prezenta la fel ca si infarctul miocardic acut. Pacientii sunt anxiosi, palizi, cu tegumentele transpirate, ritmul cardiac este crescut, valoarea tensiunii arteriale este variabila (poate fi normale, crescuta sau scazuta). Examenul clinic obiectiv va fi realizat de medic, mai multe informatii nefiind relevante pentru populatie generala.

3. Diagnostic diferential al tabloului clinic

  • pericardita acuta: durerea in pericardita se intensifica in momentul inspirului si in timpul tusei, iradiaza spre umarul stang si spre muschiul trapez, diminueaza in intensitate cand pacientul se apleaca in fata;
  • disectia de aorta: durerea este intensa si are un caracter sfasietor, merge spre spatiul interscapulovertebral stang si spre zona lombara;
  • embolia pulmonara: durerea este localizata la nivelul toracelui lateral si se asociaza cu tuse si hemoptizii (eliminarea bucala de sange din caile respiratorii);
  • durerea din cadrul costocondritelor: are un caracter de junghi sau intepatura si creste in intensitate la palpare;
  • pneumotoraxul – durerea debuteaza brusc dupa tuse sau stranut, este acompaniata de dispnee intensa;
  • tulburari digestive: esofagite, spasm esofagian.

4. Electrocardiograma in infarct miocardic ECG

In cazul suspiciunii de infarct miocardic acut este esentiala efectuarea unei electrocardiograme cat mai rapid. Diagnosticul se pune cand exista supradenivelare de segment ST in cel putin doua derivatii concordante de cel putin 1 mm. In derivatiile controlaterale pot apare subdenivelarile in oglinda. Modificarile segmentului ST le puteti observa in imaginea de mai jos:

modificare segment ST in infarct miocardic acut

 

5. Markerii serici in infarctul miocardic acut

Dupa un anumit interval de timp de la debutul ischemiei miocardice pot fi detectati in sange markerii serici. Cei mai utilizati sunt troponinele cardiaca T si I si CK-MB (izoenzima MB a creatin-kinazei).

6. Alte investigatii care aduc informatii foarte utile:

  • radiografia toracica: nu ajuta la stabilirea diagnosticului de infarct miocardic acut, dar aduce informatii referioare la dimensiunea inimii, prezenta stazei la nivelul plamanilor si ajuta la diagnosticul diferential (poate oferi elemente pentru pericardita lichidiana, disectia de aorta, tromboembolism pulmonar).
  • ecocardiografia: in faza acuta ajuta medicul pentru a identifica localizarea si extinderea infarctului (mai exact a tulburarilor de cinetica a miocardului) si decelarea unor posibile complicatii (rupturi de sept interventricular, de perete ventricular, de muschi papilar). Aduce informatii utile diagnosticului diferential.

Infarctul miocardic acut – Tratament

 

Este important ca pacientul sau familia sa apeleze cat mai repede la serviciul de ambulanta. Cu cat pacientul are parte mai repede de o terapie de revascularizare (fibrinoliza, angioplastie percutana transluminala) cu atat prognosticul va fi mai bun.

In faza prespital masurile terapeutice cuprind: ameliorarea durerii, tratarea unor eventuale aritmii maligne, la pacientii cu dispnee, cu semne de insuficienta cardiaca, soc cardiogen se instituie oxigenoterapia. Nitroglicerina nu se administreaza de rutina si se evita in caz de hipotensiune. Se administreaza aspirina in doza de 150-325 mg si chiar clopidogrel (in caz ca nu exista contraindicatii).

In spital, se iau urmatoarele masuri: ameliorarea durerii, oxigenoterapia, tratamentul anticoagulant si antiagregant, terapia de reperfuzie miocardica (angioplastia coronariana, terapia fibrinolitica). Cititi mai multe in articolele alaturate:

stent pe artera coronara

In imaginea de mai sus se observa prezenta ocluziei la nivelul unei artere coronare cu implantarea unui stent la acest nivel care va tine lumenul arterei permeabil.

RECOMAND:

Puneti o intrebare

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.